fbpx

Zadelmak maken

Informatie:

Op Hoeve Romantico hebben we ruimte voor zowel opfok van enkele jonge paarden als voor jonge dieren die zadelmak gemaakt moeten worden. De dieren die tijdelijk bij ons ondergebracht worden om zadelmak te maken, worden, indien mogelijk, in de kuddes opgenomen, zodat ze voldoende beweging en sociaal contact hebben.

Het zadelmak maken gaat op basis van rust, respect en vertrouwen. Niet alleen fysiek moet een paard de veranderingen aan kunnen, maar ook mentaal moet het dier dit bij kunnen houden. De ervaringen die het paard in deze periode op doet, zijn misschien wel de belangrijkste in zijn leven: het juiste samenspel tussen paard en trainer is dan ook van groot belang. Stapje voor stapje, steeds eerst bevestigen voor iets nieuws aangeboden wordt, eerst een basis leggen middels grondwerk en werken aan de hand. Dat is de manier om jonge paarden vertrouwen in zichzelf en de mensen om hem heen te geven. De mentale kant van het beleren wordt te vaak onderschat. Je ziet vaak aan jonge dieren dat ze tijdens het werk weinig reactie geven, maar daarna op stal of in de groep zich ‘afreageren’, steun zoeken bij maatjes, hun verhaal ‘vertellen’, drukker zijn dan anders. Dit is normaal maar wordt te vaak gezien als lastig of dominant gedrag wat aangepakt moet worden, men realiseert zich niet dat dit het effect is van het veranderen van het leven van het jonge dier. Het hebben van deze uitlaatklep is voor jonge dieren erg belangrijk, het positief en sociaal kunnen verwerken van hun ervaringen is een onderschat maar groot deel van het werk.

Indien op deze rustige manier met een paard gewerkt wordt, krijgt het een goede basis voor zijn toekomst. Hoeveel tijd hiervoor nodig is, is per paard verschillend. Het ene paard loopt met vier weken al vol vertrouwen met een ruiter rond, het andere paard heeft meer tijd nodig en blijft zo’n 6 tot 8 weken bij ons. Door hem de tijd te geven, wordt voorkomen dat het paard angst ontwikkeld. Deze angst is later moeilijk weer te overwinnen en angstige paarden kunnen ronduit gevaarlijk worden voor de ruiter. Juist door voldoende tijd te investeren in deze zo belangrijke periode, zorg je dat de toekomst van het paard makkelijker verloopt. Dit levert tijdwinst op bij de verdere opleiding van het paard, omdat er geen problemen meer overwonnen hoeven worden.

De eigenaar wordt uiteraard op de hoogte gehouden van de vorderingen van het paard en indien mogelijk (en gewenst) hier zoveel mogelijk bij betrokken. Aan het einde van de periode is er de mogelijkheid om een paar sessies samen met de toekomstige ruiter van het paard te doen, om de overdracht terug naar huis te vergemakkelijken en te zorgen dat het rijden thuis makkelijk opgepakt kan worden.

Om bij ons zadelmak gemaakt te kunnen worden dient het paard minimaal 3 jaar te zijn en ook mentaal toe aan werken. Jongere paarden, bijvoorbeeld afkomstig uit opfok, mogen wel gebracht worden voor basistraining (omgaan met mensen, in de hand komen, gedrag, grondwerk, eerste basis longeren etc). Deze dieren kunnen dan vast wennen aan het leven op een stalling, wat toch heel anders is dan het leven in de opfok en ze worden alvast voorbereid op het zadelmak maken.

Heeft u interesse om uw dier bij ons zadelmak te laten maken? Neem dan voor alle informatie contact met ons op: 0653130798.