Paarden trainen kan op vele manieren. Je hoeft google maar aan te zetten en de termen en methodes vliegen je om de oren. Maar wat is nou goed? Wat werkt nou voor jouw paard?
Het allerbelangrijkste van het trainen van een paard is voor mij kijken naar het paard zelf. Zodra een opleiding van een paard een methode wordt, er een boekje of handleiding gevolgd moet worden, stoppen we vaak met kijken wat het paard op dat moment nodig heeft. Net als wij kan ons paard een off-day hebben. Net als wij kan hij soms even een rustperiode tussen trainingen nodig hebben. Net als wij moet een paard iets leuk vinden om te kunnen leren. Trainen is stimuleren, maar soms ook rust houden. Trainen is uitdagen, maar ook bevestigen. Trainen is opbouwen, niet afbreken!
Daarom trainen wij paarden op een manier die klopt met het lijf van het paard. Rijden moet biomechanisch correct zijn, anders lopen we voorbij aan wat het paard is en kan geven. Daarom blijven we kijken naar wat ze nodig hebben, lichamelijk en mentaal. Elke training weer beginnen met bekijken waar het paard op dat moment is, wat hij op dat moment nodig heeft om zich te kunnen verbeteren. Voelen wat hij op dat moment wel/niet kan met zijn lichaam, hoe hij reageert op je hulpen, luisteren naar wat hij je probeert te vertellen.
Werken met paarden betekent nieuwe dingen aanbieden in ‘behapbare’ brokken, soms een aantal keren rustig herhalen, soms op een andere manier aanbieden, net zolang totdat het begrepen wordt en het paard de oefening gaat uit voeren zoals jij het bedoeld hebt. Oefeningen die bedoeld zijn om hem iets te leren bijvoorbeeld over balans en het gebruik van zijn lichaam.
Trainen doen wij niet volgens een methode, maar aan de hand van een aantal trainingsprincipes. De opleiding van een paard verloopt volgens bepaalde richtlijnen, oefeningen die elkaar opvolgen in moeilijkheidsgraad. Net als een kind wat net leert lezen, niet gelijk een hele encyclopedie voor zich krijgt, zo moet een paard eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen, voor hij een stapje hoger kan in zijn scholing. Een paard dient allereerst in balans te kunnen lopen voor hij oefeningen kan gaan doen. Ga je de oefeningen in een verkeerde volgorde aanbieden, dan zal je paard deze niet kunnen uitvoeren en zich in allerlei bochten gaan wringen om het toch voor je te doen. En elk paard heeft zijn eigen tempo waarin hij leert. Dat kun je niet afdwingen, het enige wat je met dwang bereikt is stress, en een paard met stress leert helemaal niets meer.
Paarden trainen is zoveel meer dan even beleren, even door de B heen zetten, even zorgen dat hij kan springen. Het is balans, het is harmonie, het is een goed gebruik van zijn grote en sterke maar ook o zo kwetsbare lichaam. Het paard dat wij opleiden moet jaren meegaan, blessure vrij, met plezier in zijn werk, door goed gebruik van zijn lijf en krachten. Fysiek en mentaal in balans.
Spreekt dit je aan? Wil jij hulp bij de training van je paard of wil je hulp in de training van jezelf om een goede trainer te worden? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we met elkaar bespreken hoe we jou en jouw paard verder op weg kunnen helpen.
Telefoon/App 0653130798, email hoeveromantico@gmail.com.
Wij geven veel trainingen op onze eigen locatie in Maarsbergen, maar in overleg is er ook veel mogelijk op de andere locaties.